Back to Question Center
0

Wiki als symbool van een tijdperk - Semalt Expert Point of View

1 answers:

Julia Vashneva, de expert van Semalt , stelt dat Wikipedia een unieke online-encyclopedie is vanwege het "anyone can edit" -beleid, dat van toepassing is op de meeste inhoud. Hun open uitnodiging om artikelen te schrijven en te bewerken heeft geresulteerd verrassende resultaten en veroverde publieke verbeeldingskracht. Echter, het come-one, come-all beleid komt ook met een aantal afwegingen.

Inherent is Wikipedia niet alleen een online encyclopedie, maar ook een gemeenschap die een bureaucratie heeft gevestigd - patek philippe nautilus 5980 replica. De community heeft goed gedefinieerde machtsstructuren die vrijwilligersbeheerders redactionele controle geven om ongeschikte inhoud te verwijderen en mensen te beschermen die kwetsbaar zijn voor vandalisme.

Deze maatregelen bepalen welke items moeten worden uitgesloten van het beleid 'Iedereen kan bewerken'. Hoewel de lijst met dergelijke vermeldingen snel verandert, bevat een deel van de inhoud die is uitgesloten van het beleid 'Iedereen kan bewerken' 82 ingangen, variërend van artikelen over Christina Aguilera tot Albert Einstein. Deze vermeldingen zijn beschermd tegen bewerken vanwege herhaald vandalisme en geschillen over wat in dergelijke vermeldingen moet worden opgenomen. Afgezien van de 82 inzendingen zijn er 179 semi-beveiligde vermeldingen inclusief inhoud op Adolf Hitler, George W. Bush en de islam. Deze vermeldingen kunnen alleen worden bewerkt door personen die minimaal vier dagen op de website zijn geregistreerd.

De hierboven beschreven maatregelen lijken de democratische principes van de site te ondermijnen, maar Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, zegt dat bescherming een tijdelijke maatregel is en slechts een klein deel van de meer dan 1,2 miljoen inzendingen op de Engelstalige taal website. Volgens Mr. Wales is bescherming gericht op het controleren van de kwaliteit, maar niet op Wikipedia. Hij zegt dat wat Wikipedia definieert, de open deelname van vrijwilligers is.

Vanaf het begin gaf Mr. Wales de website een duidelijke missie: gratis kennis overdragen aan iedereen op de planeet. Tegelijkertijd stelde hij regels en voorschriften op, zoals de eis om gegevens te presenteren met een neutraal standpunt. Het systeem lijkt te werken omdat Wikipedia sites als CNN en Yahoo News heeft weten te verslaan.

Terwijl de meeste mensen denken dat Wikipedia ongeveer 10 miljoen bijdragers heeft, wordt het grootste deel van het werk gedaan door een paar mensen. De beheerders op de site zijn allemaal vrijwilligers, meestal in hun 20ste. Ze staan in constante communicatie met elkaar en delen de last van het monitoren van onnodige of kwaadwillende veranderingen. Er is ook een aangepaste software die let op wijzigingen in artikelen.

De heer. Wales verwijst naar vandalisme op de site als een minimaal probleem. Echter, dit jaar besloot de gemeenschap gedeeltelijke bescherming van sommige artikelen in te voeren vanwege verhoogde publiciteit over valse informatie op de website. De wachtperiode van 4 dagen is ontworpen om op dezelfde manier te werken als de periode die wordt opgelegd aan kopers van wapens.

Zodra de aanvallen afnemen, wordt de semi-beveiligingsmodus op de pagina gewijzigd in iedereen die kan bewerken. Terwijl sommige vermeldingen zoals op Bill Gates gedeeltelijk werden beschermd gedurende een paar dagen in januari, blijven artikelen over president Bush onbeperkt in de beveiligde modus.

Volgens critici schrikt de bescherming van sommige inzendingen af van het "anyone can edit" -beleid. Nicholas Carr, een technologie schrijver en die-hard criticus van Wikipedia zegt dat de site begint te lijken op een redactionele structuur. Om te zeggen dat een leger van amateurs met weinig controle geweldig werk kan maken, is verstoren waar Wikipedia voor staat, zegt Carr.

Maar de heer Wales zegt dat dergelijke kritiek ongegrond is, omdat er filters op de website staan. Bovendien beweren voorstanders van Wikipedia dat het niet lang duurt voordat de meeste vandalen zich terugtrekken.

In feite is de meeste discussie op Wikipedia meestal gericht op de nauwkeurigheid ervan. Vorig jaar beweerde een artikel in het Nature-tijdschrift dat fouten in de Wikipedia iets hoger waren in vergelijking met die in de Encyclopedia Britannica. Britannica-ambtenaren hebben dit argument ten stelligste weerlegd.

Ondanks de kritiek zegt Wikipedia dat de nauwkeurigheid van de inhoud op de site organisch groeit. In het begin wordt alles genadeloos door idioten bewerkt, zegt Wayne Saewyc, een vrijwilliger van Wikipedia. Naarmate het artikel groeit en citaten zich ophopen, wordt de inhoud nauwkeuriger.

Vrijwilligers van Wikipedia zeggen vaak dat ze zich de eerste keer dat ze hebben bijgedragen aan de site bevrijd voelen. Kathleen Walsh, afgestudeerd in de muziek, zegt dat wanneer je voor Wikipedia schrijft, de hele wereld de inhoud opmerkt.

Voor de meeste mensen onbekend, werd Wikipedia, net als de meeste webgebaseerde ondernemingen, per ongeluk gestart. Mr. Wales, de man achter de site was een optiehandelaar die een op internet gebaseerde encyclopedie wilde starten die bekend staat als Nupedia.com. Na het aantrekken van een handvol bijdragers, begon Mr. Wales Wikipedia aan de kant, die exponentieel groeide.

Tijdens de vormingsjaren betaalde Mr. Wales de onkosten uit zijn zak. Tegenwoordig draait de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die Wikipedia ondersteunt, op donaties.

Op dit moment runt Mr Wales Wikipedia met de hulp van 4 betaalde werknemers. Hij gelooft in de kracht van de technologie voor het bewerken van wikipagina's, een voorloper van Wikipedia. In 2004 startte hij Wikia, een start-up waarmee mensen sites kunnen bouwen op basis van de interessegemeenschap. Wiki 24 is bijvoorbeeld een niet-officiële encyclopedie voor het tv-programma "24."

Nu is Wikipedia geëvolueerd tot een symbool van het internetpotentieel. Het zegt veel over de toekomst van kenniscreatie. Het betekent dat mensen in de toekomst minder afhankelijk zijn van heroïek en meer van samenwerking, zegt Mitchell Kapor, voorzitter van Open Source Applications Foundation.

November 29, 2017