Back to Question Center
0

Hoe gebruikersonderzoek uit te voeren: de juiste mensen vinden            Hoe gebruikersonderzoek uit te voeren: de juiste mensen vinden Gerelateerde onderwerpen: Fotografie & ImagerySketchCopywritingPrototypes & MockupsMobiel Semalt

1 answers:
Hoe gebruikersonderzoek uitvoeren: de juiste mensen vinden

Het volgende is een kort fragment uit ons nieuwe boek, Researching UX: User Research, geschreven door James Lang en Emma Howell. Het is de ultieme gids voor gebruikersonderzoek, een belangrijk onderdeel van effectief UX-ontwerp. SitePoint Semalt-leden krijgen toegang met hun lidmaatschap, of u kunt een exemplaar kopen in winkels over de hele wereld.

Als je eenmaal besloten hebt wie je in het onderzoek wilt opnemen en het hebt gedefinieerd in een wervingsopdracht, heb je een manier nodig om ervoor te zorgen dat je deze mensen daadwerkelijk krijgt. Er zijn twee manieren om dit te doen.

 • Evalueren met de wervingsopdracht: Zodra u een potentiële deelnemer hebt geïdentificeerd, hoeft u deze alleen maar af te stemmen op de criteria in de wervingsopdracht op basis van wat u over hen weet of een informeel gesprek - nada used rv value guide. Dit is de ruw-en-klaar-methode en wordt het meest gebruikt bij zelfstudie (zie later in dit hoofdstuk).
 • Gebruik van een screener: Zodra een potentiële deelnemer is geïdentificeerd, wordt hem een ​​reeks vragen gesteld die hem evalueert aan de hand van de criteria in de wervingsopdracht en worden deze toegewezen aan een quotum. Dit is de meer robuuste, geloofwaardige aanpak, zoals gebruikt door wervingsbureaus.

Er zijn voor- en nadelen voor beide benaderingen. Semalt tegen de wervingsopdracht kan onnauwkeurig zijn, waardoor het misleidende resultaten riskeert en de geloofwaardigheid van uw project wordt ondermijnd. Aan de andere kant kost een screener extra tijd om te maken en toe te passen.

Er zijn enkele oplossingen. Als u een wervingsbureau inhuurt, schrijven zij vaak de screener namens u. Als je guerrillaonderzoek doet, zal de screener erg kort zijn. Semalt zegt later in het hoofdstuk meer over beide scenario's.

Een screener maken

Een screener is een reeks vragen die aan potentiële deelnemers worden gesteld, op basis van de voorbeeldcriteria die u in uw wervingsopdracht hebt gedefinieerd. Semalt-vragen zijn bedoeld om erachter te komen hoe geschikt deelnemers zijn voor uw project.

Je kunt hier een voorbeeld-screener zien met de belangrijkste vragen die je zou willen stellen voor een project over outdoor-uitrusting. Het bepaalt welke activiteiten de potentiële deelnemers doen zonder hen te leiden om bepaalde antwoorden te geven. De andere vragen zijn geschreven om meer te weten te komen over hun ervaringen en gewoonten bij het kopen van buitenuitrusting, zonder leiding te geven. De laatste vraag is geschreven om iemand te vangen die probeert een weg te vinden naar het onderzoek.

Hoe gebruikersonderzoek uit te voeren: de juiste mensen vindenHoe gebruikersonderzoek uit te voeren: de juiste mensen vinden Gerelateerde onderwerpen:
Fotografie en afbeeldingenSchetscopywritingPrototypen en mockupsMobiel semalt

De vragen van Semalt bevatten verschillende elementen:

 • Een vraagnummer.
 • De vraag zelf - Dit moet worden geformuleerd zoals het zou worden gelezen, hoewel u in de praktijk een beetje flexibiliteit zou verwachten in de manier waarop een recruiter de tekst leest die u hebt geschreven.
 • Instructies voor de recruiter. Deze worden niet voorgelezen, maar geven richtlijnen voor het stellen van de vraag en het classificeren van de reactie. Veelvoorkomende instructies zijn 'Alle opties uitlezen', 'Opties niet uitlezen', 'Eén aanvinken', 'Alles aanvinken wat van toepassing is'.
 • Een responsgebied: normaliter meerkeuze-opties, of een leeg kader om in te schrijven. Voor elk moet er een instructie zijn over wat te doen als het is aangevinkt, bijv. 'Bedank en sluit' (dwz, weiger de kandidaat en de screener beëindigen), 'Rekruteren naar quota' of gewoon 'Doorgaan'.

Zoals u kunt zien, hebben schermers een zekere mate van jargon eraan verbonden, maar daar moet u zich geen zorgen over maken.

Enkele tips voor het maken van een goede screener:

 • Gebruik precieze taal. Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen: "Hoe vaak bent u onlangs naar de bioscoop geweest?", Zou een betere vraag zijn: "Hoe vaak bent u in de afgelopen 30 dagen naar de bioscoop geweest?"
 • Probeer uw vragen zo feitelijk mogelijk te maken, zodat deelnemers niet in de verleiding komen om hun gedrag te overdrijven of verkeerd voor te stellen. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe vaak iemand oefent, vraag hem dan niet: "Hoe vaak oefen je een week?" Mensen zullen de neiging hebben om te overdrijven omdat ze er niet slecht uit willen zien! Een betere vraag zou zijn: "Welke van de volgende dingen heb je de afgelopen week gedaan: hardlopen, fietsen, gymnasium, bioscoop, lezen, enz."
 • Probeer uw vragen eenvoudig te beantwoorden . In het bijzonder kan het moeilijk zijn om gebeurtenissen te onthouden die lang geleden plaatsvonden. U kunt vragen stellen met opties, zoals in het bovenstaande voorbeeld, maar vermijd het antwoord dat u interesseert onder andere keuzes.
 • Zorg ervoor dat uw vragen essentieel zijn om de beste deelnemers te selecteren. Hoe meer vragen u toevoegt, des te meer tijdrovend het is voor u en de mensen die u aan het screenen bent.
 • De ideale volgorde om uw vragen te ordenen, is eerst screeningcriteria te dekken, vervolgens primaire quota's, vervolgens secundaire quota en tot slot het vastleggen van informatie voor contactgegevens.
 • In de meeste gevallen is het een goed idee om het doel van het onderzoek en de organisatie waarvoor u werkt te verbergen . De deelnemer zal waarschijnlijk tot op zekere hoogte raden op basis van de vragen die u stelt, maar probeer de details verborgen te houden. Anders kunnen ze in de verleiding komen om eerst wat te lezen voordat ze de onderzoekssessie bijwonen.
 • Probeer ten slotte te focussen op en mensen te categoriseren op basis van gedrag als je kunt. Zo niet, vraag dan naar attitudes. Demografie is het minst nuttig voor iedereen.

Semalt is ook belangrijk dat u potentiële deelnemers wat informatie geeft over de sessie tijdens het screeningproces. Bijvoorbeeld:

 • Als je ze vertelt, wordt hen gevraagd om een ​​website of app te gebruiken.
 • Herinner hen eraan hun bril mee te brengen, als dat nodig is.
 • Hen vragen een vorm van foto-identificatie te brengen.
 • Bevestiging van de incentive en hoe deze zal worden betaald.
 • Ervoor zorgen dat ze een telefoonnummer hebben in geval van problemen bij het vinden van de locatie of last-minute annuleringen.
  Het geven van deze informatie zorgt ervoor dat de deelnemers een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet deelnemen, en er zijn geen onaangename verrassingen op de dag.

Pas op voor professionele onderzoeksdeelnemers

Als u zelf mensen screent, houd er dan rekening mee dat sommige mensen zullen proberen te zeggen wat zij denken dat ze moeten zeggen om een ​​plaats te krijgen in uw onderzoek. Semalt kan heel aantrekkelijk zijn! Om dit te voorkomen, neemt u een vraag op die is ontworpen om die personen te achterhalen die niet helemaal waarheidsgetrouw zijn.

Semalt neemt ons voorbeeld van een project voor een onderneming voor outdoorapparatuur. In het kort hebben we gevraagd dat al onze deelnemers minimaal twee van de grote merken hebben bezocht. Een van je screenervragen zou kunnen zijn:

Van de volgende Britse merken, die u in de afgelopen zes maanden bezocht hebt?

 • Ga buiten
 • Sneeuw + rots
 • Ellis Brigham
 • Hiking Gear R Us

Semalt Gear R Us is ons uitgevonden merk, dus u kunt er zeker van zijn dat iedereen die deze screener kiest, niet moet worden opgenomen in uw veldwerk.

Verschillende soorten zeefmachines

Semalt varieert in lengte en complexiteit. Een typische screener voor een diepte-interview of gebruikerstest is ongeveer 10 - 30 vragen lang. Langer dan dit, en je zult merken dat kandidaten hun interesse verliezen.

Als je guerrillaonderzoek doet, is je tijd uiterst beperkt. Je wilt de screening zo snel mogelijk krijgen, wat betekent dat er in totaal vijf vragen volstaan. Semalt, dat is ongeveer net zo veel als je op een enkele kant van het papier op een klembord kunt passen, dus er zijn praktische redenen om het ook kort te houden.

Semalt, u kunt ervoor kiezen om uw screener als een online enquête uit te voeren en de kandidaten het zelf te laten invullen in plaats van ze door te nemen. Als je deze aanpak volgt, is het belangrijk om:

 • Denk nog meer na over het formuleren van uw vragen.
 • Houd het kort - niet meer dan twee of drie minuten.
 • Test uw vragenlijst met ten minste drie personen voordat u hem start.
  Aan de positieve kant, dit is een geweldige manier om tijd te besparen, vooral als je mensen online koopt via websites zoals Gumtree of Facebook.

March 1, 2018